MOL ne želi razgovarati o upravljanju Inom

MOL je spreman na razgovore s hrvatskom vladom o budućnosti Ine, no o korporativnom upravljanju se ne može pregovarati, izjavio je u četvrtak predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Po njemu kad je Ina u pitanju postoje dva puta – jedan ima veze s tržištem, ekonomskim pravilima i zakonom i stvaranju vrijednosti, a drugi je model u kojem država odlučuje temeljem kratkoročnih političkih interesa i mišljenja javnosti. “Na kraju dana, mi moramo donijeti odluke. Vidimo li da je hrvatska vlada spremna poduprijeti tzv. poslovni put tada ćemo Inu razvijati zajedno”, rekao je Hernadi u video razgovoru za informativnu agenciju Merchantcantos.com.

“Ako hrvatska vlada želi vratiti vrijeme i izabrati model u kojem vlada određuje smjer, mi nismo spremni asistirati. Nismo spremni na pregovore oko upravljanja kompanijom”, istaknuo je Hernadi. Predsjednik uprave mađarske naftne kompanije rekao je da je MOL spreman prodati svojih 49.1% dionica Ine ako razgovori s hrvatskom vladom, ne urode plodom. “Ne možemo ugroziti interese MOL-ovih dioničara, a vjerujem i hrvatskih građana”, kazao je Hernadi.

Govoreći o rafinerijskim poslovanju u Europi, koje je trenutno u krizi, Hernadi je rekao da je podizanje efikasnosti jedan put, a drugi je zatvaranje rafinerija. Tržište je u pet godina palo 20% pa trenutno postoji 15% viška kapaciteta s tendencijom pogoršanja situacije. MOL-ove dvije rafinerije u Mađarskoj na visokom su nivou i treba raditi na njihovoj isplativosti jer je s pogleda ušteda već sve napravljeno. Obnovljena rafinerija u Mantovi je nedavno pretvorena u logističko središte. Hernadi je istaknuo bi dvije Inine rafinerije trebati modernizirati do kraja, dodajući da je zadržavanje dvije rafinerije u trenutnim teškim tržišnim uvjetima “s poslovnog stajališta vrlo izazovno pitanje” i Hrvatska će se s tim trebati suočiti.

Kad je riječ o uhidbenom nalogu Hernadi je rekao da su mađarske vlasti odbacile navode hrvatske strane i to je jedino obvezujuće za njega. S obzirom da ne smije napuštati zemlju pod prijetnjom da bude uhićen, poslovne kontakte ostvaruje video linkom ili osobno, u Budimpešti i to je, kaže “jedina promjena za njega”.