MOL i Socar potencijalni kupci ljubljanskog Petrola

Više kompanija, među kojima mađarski MOL, azerbajdžanski SOCAR i nekoliko međunarodnih financijskih fondova zainteresirano je za kupovinu ljubljanskog Petrola, najveće slovenačke kompanije s lani ostvarenim prihodima od 3,2 milijarde eura, objavio je ljubljanski Dnevnik ne precizirajući izvor.

Prodaja kompanije u kojoj većinski udio ima država, postala je moguća, iako se Petrol ne nalazi na listi 15 poduzeća koja vlada prodaje u sadašnjem privatizacijskom paketu, i to pošto je vlada u odlasku Alenke Bratušek promijenila energetski zakon.

Vlada je tim zakonom ukinula ograničenje po kojoj energetska poduzeća koja u djelatnosti imaju i javnu funkciju (poput Petrola koji na osnovu državne koncesije prodaje prirodni plin) ne mogu prodati svoj kontrolni udjel (od 25 posto) ako za to ne dobiju izričitu suglasnost vlade.

Europska komisija je nedavno poreporučila Ljubljani da što prije odredi strategiju i rokove za novi privatizacijski paket kojim bi smanjila svoj preveliki vlasnički portfelj i ujedno smanjila budžetski deficit. /Dnevnik/