MOL bi Inu prodao PKN Orlenu, ali traži previše

BUDIMPEŠTA – Poljska naftna kompanija PKN Orlen zainteresirana je za kupovinu udjela mađarskog MOL-a u hrvatskoj Ini, objavljuje u ponedjeljak Jutarnji list.

Zagrebački večernjak dodaje da su pregovori između poljske kompanije i MOL-a stali zbog, po mišljenju Poljaka, previsoke cijene koju traže Mađari. MOL navodno traži oko 3 milijarde eura za 49% Ine dok Poljaci nude oko 1,5 milijardi eura, piše Jutarnji.

PKN Orlen je, inače, 2002. planirao javiti se na tender za kupovinu 25%+1 udela u Ini, ali je zbog postavljenih uvjeta odustao. PKN Orlen je jedna najvećih naftnih kompanija u srednjoj Europi sa lanjskim prometom od preko 36 milijardi dolara. Samo u Poljskoj ima mrežu od preko 2.000 benzinskih postaja i 580 u Nemačkoj.

Također posjeduje dvije rafinerije u Češkoj i Litvaniji. PKN Orlen na platnom spisku ima 24 hiljade uposlenih u četiri zemlje, piše Jutarnji.

Potsjeća da je poljska kompanija 2005. pregovarala o spajanju s MOL-om. „Pregovori su dobro napredovali, ali su zatim zbog političkih pritisaka propali“.