MOL: Ako ne možemo u Hrvatskoj, potražit ćemo druge mogućnosti

Izvršni direktor MOL-a Josef Molnar rekao je da je primarni MOL-ov cilj postizanje sporazuma s hrvatskom vladom o Ini na temelju tržišnog principa, umjesto politički motivirane agende. Ako neće moći investirati na profitabilan način u Hrvatskoj, potražit će druge mogućnosti, dodao je.

Kako prenosi HRT, Molnar je to rekao u intervjuu za britansku komunikacijsku agenciju Merchantcantos, za koju je komentirao MOL-ove poslovne rezultate u 2013. godini.

MOL Grupa je danas izvijestila da je lani ostvarila operativnu dobit (CCS EBITDA) od 516 milijardi forinti, 9% manje nego u prethodnoj godini, a na što je utjecao otpis imovine u Siriji i Hrvatskoj. Odgovarajući na pitanje kakav je trenutačni status pregovora MOL-a i hrvatske Vlade o Ini, Molnar je istaknuo da je MOL želio ubrzati pregovore, no sada pregovori teku sporije nego što su očekivali. Istaknuo je da su trenutačno obje opcije podjednako važne – i postizanje sporazuma s hrvatskom vladom i prodaja udjela u Ini.

“Naš primarni cilj je postizanje sporazuma s hrvatskom vladom na temelju tržišnog principa, umjesto politički motivirane agende. Ako ne možemo investirati na profitabilan način u Hrvatskoj, potražit ćemo druge mogućnosti”, izjavio je Molnar.  Molnar je istaknuo da MOL ima dobru portfolio bazu za preokretanje padajućeg trenda proizvodnje nafte. Dva bloka u Kurdistanu najviše obećavaju. U Hrvatskoj, pak, postoji više od 4000 barela dnevne proizvodnje nafte koja čeka dozvole već godinama, pa tako i danas, rekao je.

U intervjuu je sudjelovao i Josef Simola, financijski direktor MOL Grupe, koji je, osvrnuvši se na situaciju s Hrvatskom, rekao kako misli da će se pronaći dobro rješenje. Naša opcija koju preferiramo je ispregovarati sporazum s hrvatskom vladom. Međutim, ako to neće biti moguće, razmatramo i opciju prodaje. Sve u svemu, mislim da radimo na pitanjima koja možemo kontrolirati i to me čini optimističnim za 2014. godinu, rekao je Simola, prenosi HRT.