Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u Azerbajdžanu

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine koja je 10. i 11. lipnja 2013. godine bila u službenoj posjeti Republici Azerbajdžan, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao s premijerom Republike Azerbajdžan Arturom Rasi-zadeom, ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafayevim i predstavnicima državne kompanije za naftu i plin SOCAR.

U delegaciji koju je predvodio dr. Lagumdžija bili su i ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Azerbajdžanskoj naftnoj kompaniji SOCAR su prezentirane mogućnosti investiranja na tržištu nafte i plina u BiH.

U kontekstu skorog definiranja trase plinovoda od Azerbajdžana ka Europskoj uniji, razgovarano je o mogućnosti investicijskog učešća Azerbajdžana u plinifikaciji i modernizaciji plinske i naftne infrastrukture u BiH.

Predstavnici SOCAR-a iskazali su zainteresiranost, te najavili posjetu BiH prilikom koje bi se razgovaralo o konkretnoj saradnji sa predstavnicima domaćih kompanija iz tih sektora.

Obje strane su se usaglasile da se u jesen 2013. godine održi poslovni forum koji bi bio mjesto za sumiranje konkretnih rezultata.

Vezana vijest: Azerbajdžanci žele terminal u Pločama