Ministar Trhulj – Još tražim Kadićevu smjenu

Ostajem pri stavu da Rasim Kadić, direktor „Terminala FBiH“ (TF), i Nikola Štula, predsjednik Uprave „Naftnih terminala FBiH“ u Pločama, moraju biti smijenjeni, kaže za „Dnevni avaz“ Erdal Trhulj (SDA), federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

On za Avaz pojašnjava da je još u avgustu, na inicijativu predsjednika Nadzornog odbora TF-a, tražio od Vlade da se Kadić razriješi dužnosti zbog niza pogrešaka koje je napravio.

– Razlog što tražim smjenu Kadića je jednostavan, a to je na osnovu njegovog dosadašnjeg rada ili bolje rečeno nerada. Moj lični stav je da Kadić nema nikakvog iskustva u radu s privrednim društvima. Loše poznaje i zakone iz ove oblasti. Posebna su priča problemi oko pokretanja stečajnog postupka u NTF-u. Ni tu se nije pokazao. Osim Kadića, predložio sam i smjenu Štule. Način na koji oni vode ove kompanije nije u cilju zaštite državnog kapitala – kaže Trhulj.

„Terminali FBiH“ kao privredno društvo moraju ostvarivati višak vrijednosti iz kojih će pokrivati svoje poslovanje. No, oni to ne rade, ustvrdio je resorni ministar.

Trhulj kaže da je u svom zahtjevu za smjenu Kadića Vladi također predložio njegovog nasljednika Hermedina Zornića, kojeg su mu, kako kaže, predložili radnici TF-a.