Milijarde pod morem: Ogromne rezerve nafte “kriju” se na granici Hrvatske i Crne Gore

Na jugu Jadrana, točno na liniji morskog razgraničenja između Hrvatske i Crne Gore, nalazi se ogromno nalazište nafte, koje i hrvatskoj i crnogorskoj strani u budućnosti osigurava milijarde dolara.

Već novinska vijest izazvala je veliki interes obje strane, ali i želju da se ne gradi naelektrizirana atmosfera kako riješiti vruće pitanje vlasništva nad naftom na jugu Jadrana, u trenutku kada Hrvatska ulazi u EU, a Crna Gora pregovara za buduće članstvo. Jedno je samo sigurno, a to je da i Hrvatska i Crna Gora žele pare od nafte, ali i žude za rješenjem kako uopće pokrenuti istraživanja i eksploataciju crnog zlata na lokaciji „Južni Jadran 3“.

U Hrvatskoj se, u strogoj tajnosti, već mjesecima izrađuju planovi koji će biti ponuđeni crnogorskoj strani. Za sada se zna samo da hrvatski prijedlog ide u pravcu zajedničkih istraživanja i eksploatacije, ali po kojem ključu, tek treba da se vidi. Dosadašnja istraživanja su, naime, pokazala da je dio zaliha odmah ispod mogućih bušotina, ali veći dio je u području teritorijalnih voda. Hrvatska strana je itekako svjesna osjetljivosti cijele problematike, ali i stanja ekonomija dviju zemalja, pa će nastojati da potakne eksploataciju i prije nego što se trajno riješi granični spor.

Više na www.seebiz.net