Međusobno optuživanje…

U Vladi Federacije BiH 22.2.2013. godine održan je sastanak nadležnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Erdala Trhulja s predstavnicima Uprave Terminala Federacije, bez konkretnog zaključka.

Za 5. ožujak 2013. godine zakazana je rasprava na Sudu gdje će se odlučivati da li će NTF d.o.o. Ploče ići u stečaj  ili će se osigurati sredstva za izmirenje duga londonskom Deltagripu na osnovu arbitražne presude i ostalim vjerovnicima.

Kao što smo već pisali, jedina nada je Vlada Federacije BiH koja bi morala dati garanciju, kako bi NTF osigurao komercijalni kredit i izmirio obveze. Ako se vratimo malo unatrag, kada su vođeni pregovori sa Deltagripom, jedan od njihovih uvjeta za deblokadu računa je bila garancija Terminala Federacije Sarajevo illi Vlade Federacije BiH što je tada rezolutno odbijeno, te se sada došlo u situaciju da nedostaje vremena. Pogotovo treba uzeti u obzir da je Vlada Federacije u fazi rekonstrukcije te je vrlo teško da u ovom trenutku donosi ovakve strateške odluke.

Resorni ministar Erdal Trhulj (SDA) u izjavi kaže da će tražiti odgovorne jer se čak od travnja nisu poduzimale nikakve mjere za spas NTF-a u Pločama.

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 7. prosinca 2012. godine zaprimilo je krivičnu prijavu protiv Rasima Kadića, generalnog direktora Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo. Prijavu je podnio član Nadzornog odbora Terminala Federacije Ibrahim Bećirbegović. Iz izvora bliskih Terminalima, Oslobođenje saznaje da je u subotu, 15. prosinca, o prijavi upoznat kompletan Nadzorni odbor Terminala.

Bećirbegović u podnesenoj prijavi Kadića optužuje za zloupotrebu položaja i nesavjesno privredno poslovanje po nekoliko tačaka.

Zloupotrebljavajući položaj generalnog direktora Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo i predsjednika Skupštine zavisnog društva Naftni terminali Federacije d.o.o. (NTF) Ploče, počinio je više krivičnih djela, piše u podnesenoj prijavi.

Ovom prijavom Rasim Kadić se sumnjiči za prikazivanje lažnog prihoda od NTF-a Ploče iz dobiti za 2011. godinu, zatim za nenamjensko trošenje novčanih sredstava doznačenih od Vlade FBiH, za pogrešan izbor revizorske kuće i štetan ugovor o reviziji NTF-a Ploče za 2010. i 2011.

2 misli o “Međusobno optuživanje…

  1. Majke ti ,,kite,,po kojem pravu ibro tuži kadića svajcarskom ili bosanskom ja i vlado dragin neki dan se pitamo po kojem pravu su nas pozvali na posao šerijatsko,anglo saksonsko ili nam drago švajcarsko, nismo znali odgovor pa ćemo tebe ,,dragi kite,, to isto upitat pisanim putem A ZAŠTO TEBE E TO ĆEMO TI REĆ NAKNADNO ipak smo na kraju zaključili da bi to moglo bit hr.pravo ,,usrale mi se gaće od DR.ODVJ.,,

  2. Joj joj koja će ovo sapunica bit, svi će onoi pljunit po štuli na kraju i štuk i buljat i svi svingovci hahhahahahahahahahhaahhahahahahahhaha

Komentari su zatvoreni.