Masovno se dižu cijene goriva u BiH

Kristijan toci gorivoNa brojnim benzinskim crpkama u BiH iz dana u dan poskupljuje gorivo. Iz Ministarstva trgovine FBiH su potvrdili kako su od petka do danas zaprimili oko 100 obavijesti o dizanju cijena naftnih derivata, što potvrđuje da se rdi o masovnom trendu poskupljenja.
“Vlasnici benzinskih crpki i danas su nam dostavili veći broj takvih obavijesti, a poskupljenje po litri iznosi oko pet feninga”, kazali su za Nezavisne novine u tom ministarstvu. Neprijatna iznenađenja na benzinskim crpkama uveliko dočekuju i vozače u RS, pa se tako u Banjoj Luci na većini prodajnih mjesta već može uvidjeti rast cijena.
“Baš kad sam pomislio da će, ako ništa, cijena goriva bar biti zaleđena jer sam mjesečno ostvarivao značajne uštede dogodio se šok. Eto, danas odem na benzinsku crpku gdje inače točim benzin i vidim da su digli cijene. Zar već?! E, dugo su i izdržali da ne poskupe”, ironično je ispričao jedan ogorčeni vozač. Zaposleni na benzinskim crpkama priznaju kako su cijene porasle.
“Mi smo gorivo poskupljivali dva puta. Prvi put cijena litra je otišla gore za desetak feninga, a drugi put, prije nekoliko dana, za dodatnih nekoliko feninga”, kazao je radnik na jednoj benzinskoj crpki. Što će se događati narednih tjedana pitanje je na koje je jako teško precizno odgovoriti. Eventualna poskupljenja naftnih derivata, podsjećaju upućeni, ne ovise samo od cijena nafte na svjetskom tržištu, a one su rasle.
“Dakle, nisu samo cijene sirove nafte parametar koji utječe na cijene goriva jer imate i odnos dolara i eura, koji također ima utjecaj”, naveo je Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS. Bilo kako bilo, vozače je već zapljusnuo hladan tuš, a to će svi oni koji imaju automobil osjetiti u svojim novčanicima.
“Kad je dolazilo do pojeftinjenja goriva, to se jedino reflektiralo pri vožnji vlastitim automobilima. Mogli smo za isto novca natočiti više goriva, a sada ćemo moći manje nego prije mjesec dana”, podsjeća Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS. On ističe kako se pad cijena goriva, koji je bilježen proteklih mjeseci, nije odrazio na pojeftinjenje hrane, ni prijevoza autobusima.
“Ali, ove cijene će se odraziti dugoročno kada je riječ o predstojećoj sjetvi i kasnije žetvi, jer će gorivo i dalje verojatno biti po nižim cijenama u odnosu na vrijeme prije pojeftinjenja”, naglasio je Petrović.
Podsjećanja radi, cijene naftnih derivata u BiH padale su od studenog prošle godine, i na pojedinim benzinskim crpkama litar dizela mogao se kupiti već za 1,64 KM.
Dnevnik.ba