Manjak skladišnih kapaciteta za derivate

LONDON – Tržište nafte suočilo se neočekivano sa manjkom skladišnih kapaciteta za derivate zbog izuzetno jakog rasta potražnje za benzinom i drugim gorivima, rekao je za Financial Times čelnik jedne od vodećih nezavisnih trgovinskih firmi iz ovog sektora.

Rast potrošnje „vratio se na oko 1,5 miliona barela na dan“, zahvaljujući „jakim džepovima“ u SAD, Europi, regionu zaliva i Aziji, navodi izvršni direktor Vitola, Chris Bake. Prošle godine rast je iznosio svega 700.000 b/d, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, što se – prema FT-u smatra jednim od ključnih faktora 50- postotnog kolapsa cijena sirove nafte u drugoj polovini 2014.6

Međutim potrošnja je odskočila ove godine, zahvaljujući niskim cijenama sirovine i gomilanju zaliha nafte u Kini pa su rafinerije dočekale osjetni rast marži. To je jedan od razloga zbog čega zalihe sirove nafte nisu počele da prelivaju viškove na tržište, iako su mnogi analitičari i trgovci ranije ove godine očekivali pad cijena barela. „Potražnja za derivatima, posebno benzinom, je definitivno iznenadila“, rekao je Bake na jednoj konferenciji ovog dijela energetske privrede. Rast zarada je logično naveo rafinerije da povećaju nivo prerade sirove nafte. Bake navodi da potražnja za benzinom u Europi ukazuje da će poslije više od jedne decenije ove godine zabilježiti rast.

U travnju je razlika u cijeni između one na veleprodajnom tržištu konvencionalnog benzina u Njujorškoj luci i spot cijene Brent sirove nafte zabilježila tzv. crack spread (razliku između ulazne i izlazne cijene) od 14,28 dolara po barelu, što se godinama unazad nije desilo, piše FT.

U Europi, prema navodima iz agencije Platts, prosječna rafinerija je prošlog mjeseca zarađivala više od 16 dolara po barelu prerađenog benzina.