Male šanse da vlada Hrvatske uspije u novom postupku oko INE ZAGREB

Male su šanse da Hrvatska osigura u Ženevi novi arbitražni postupak oko upravljačkih prava za Inu, što je Vlada u Zagrebu najavila pred sam kraj godine, smatra poznati hrvatski stručnjak za arbitraže Miljenko Giunio, piše Jutarnji list.

“Mogućnost revizije je uvedena ove godine u švicarsko pravo te se ona sada dopušta u nekoliko slučajeva, a jedan od njih je kada je došla neka nova kaznena presuda koja baca drugo svjetlo na slučaj i pokazuje ono što ranije nije moglo biti pokazano. Međutim, ima tu jedna kvaka koja kvari cijelu stvar za nas, nove odredbe ne vrijede za slučajeve koji su već ugovoreni i pravosnažno riješeni”, naglašava Giunio.

Prema njegovu mišljenju, Vlada najavljenim podnošenjem revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom stoga samo kupuje vrijeme. Naime, dok traje taj sudski postupak, Vlada formalno obustavlja aktivnosti oko otkupa IINE od MOL-a, što je vrlo skupa operacija za koju bi trebalo ići ili u novo zaduženje ili prodati neki dio državne imovine. Arbitražnu odluku je u prosincu 2016. godine donio Ženevski arbitražni sud, nezavisno tijelo koje su ugovorne strane formirale i osnovano prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL).

Ova odluka, vezana za utvrđivanje ništavosti izmjene ugovora o međusobnim odnosima dioničara INE i ugovora o plinskom poslovanju iz 2009. godine, nije bila u korist Hrvatske. Tada je zaključeno, naime, da dokazi koje je dostavila Hrvatska nisu dovoljni da dokaže da su sporazumi iz 2009. godine nastali kao rezultat koruptivnih radnji.