Makedonija će imati koristi od pridruživanja Južnom toku

Stručnjaci tvrde da će pristup visokokvalitetnom prirodnom plinu osigurati niže cijene te povećati konkurentnost makedonske industrije i gospodarstva, nakon što je prošlog mjeseca potpisan sporazum o pridruživanju Makedonije projektu plinovoda Južni tok.

“Ovo je iznimno važan projekt za nas. S Južnim tokom, praktički je zajamčena dugoročna energetska stabilnost Republike Makedonije, a osigurane su i nove količine plina”, rekao je premijer Nikola Gruevski.

Makedonija će na Južni tok biti povezana posebnom poveznicom sa srpskim ili bugarskim dijelom tog plinovoda.

Pouzdan pristup jeftinom, visokokvalitetnom plinu značit će gospodarski uspješniju Makedoniju, koja će se moći bolje suočiti s pitanjem euroatlantskih integracija.

Postojeća plinska meža slabo se koristi jer se njome distribuira skupi plin, tvrdi Branko Azeski, predsjednik Makedonske gospodarske komore, tako da će Južni tok donijeti novi, pozitivan poticaj za makedonsko gospodarstvo.

“S [Južnim tokom], imat ćemo niže cijene plina, što će se riješiti dogovorom svih zemalja koje će koristiti plin iz Južnog toka, a koja će biti pristupačna. To će povećati konkurentnost makedonskog gospodarstva jer će se tvrtke prilagoditi korištenju plina umjesto drugih goriva”, rekao je Azeski za SETimes.

Korištenje kvalitetnog plina omogućit će veću konkurentnost makedonskih proizvoda na stranim tržištima, tvrdi Konstantin Dimitrov, predsjednik Makedonskog centra za energetsku učinkovitost.

“To će biti vrlo pozitivno za makedonsko gospodarstvo jer prirodni plin, u usporedbi s ugljenom i tekućim gorivima, nudi veću učinkovitost”, rekao je Dimitrov za SETimes.

Makedonija ima jedan svoj plinovod koji može zadovoljiti potrebe te države u idućih pet godina, no tek ga rijetki koriste.

“Premda je plinofikacija Makedonije započela već davno, u stvarnosti se još ne osjećaju dobre strane korištenja prirodnog plina, koji se smatra jeftinijim od drugih goriva. Jedna od razloga jest i to što imamo malo korisnika i vrlo skupi plin”, rekao je Nikolajčo Nikolaev, zamjenik glavnog direktora rudnika Bučim.

Dužnosnici kažu da će plinovod biti dovršen do 2018. godine, kada se očekuje da će prve količine plina poteći prema središnjoj i južnoj Europi.

Izgradnja Južnog toka započela je u prosincu 2012. godine, a uključuje i 3600 kilometara dug plinovod ispod Crnog mora.

Izvor: SETimes.com.