Mađarska ne želi hrvatski LNG!

Mađarska i Slovenija podnijele su zajednički zahtjev Europskoj uniji za financiranjem poveznice između plinskih mreža te dvije zemlje, što bi Mađarskoj omogućilo da uvozi ukapljeni prirodni plin (LNG) iz Italije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova za mađarsku novinsku agenciju MTI.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó izjavio je za MTI u subotu (HINA je vijest prenijela u ponedjeljak) i da je diversifikacija plinske opskrbe ključno pitanje za Mađarsku. “S obzirom na aktualnu neizvjesnost u pogledu izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj, činjenicu da je hrvatska ponuđena cijena osjetno iznad tržišne te neizvjesnost oko toga kada će američke i austrijske plinske kompanije moći početi crpiti plin iz rumunjskih plinskih polja koja se nalaze pod morem, Mađarska mora uspostaviti nove izvore plinske opskrbe”, rekao je Szijjártó.

Jedan takav scenarij, po riječima ministra, uvoz je ukapljenog prirodnog plina preko talijanskih luka. No, mađarski ministar je dodao kako infrastruktura koja bi Mađarskoj omogućavala izravnu kupnju ukapljenog prirodnog plina od Italije još nije uspostavljena. To je razlog zbog kojeg je Mađarska potpisala sporazum sa Slovenijom, pojasnio je Szijjártó, napominjući da će povezivanje plinskih mreža dvije zemlje omogućiti Mađarskoj uvoz plina iz Italije.

Također, mađarski ministar vanjskih poslova poručio je da su u tijeku razgovori o potrebnim kapacitetima interkonektora koji bi povezao plinske mreže dvije zemlje. Odluka Europskog vijeća o tom pitanju očekuje se na proljeće, dodao je Szijjarto, objavio je Jutarnji.

Neizvjesnosti oko gradnje LNG-a na Krku, o kojoj govori Szijjarto nema, tako da će za Mađarsku uvijek biti dovoljno plina na raspolaganju, a u zemlju im uskoro stiže i ruski plin preko Turskog toka.

Iz ovih poteza može se iščitati mađarsko taktiziranje za pošto-poto ulazak u vlasničku strukturu LNG terminala, što se čini sve manje izglednim (a niti za Hrvatsku optimalnim za budućnost) jer je Hrvatska odlučila sama financirati terminal, iako je najavljivano da će se s mađarskom razgovarati narednih mjeseci. Ili pak jednostavnije, ovo je pokušaj osvete jer se sada mogu pojaviti samo kao zakupac kapaciteta terminala na Krku. I u tom slučaju imali bi plin koji ne mora nužno biti ruskog podrijetla, što osnažuje njihovu veliku ambiciju da postanu regionalni plinski hub.  

Izvor: energetika-net.com