Lukoil se vraća u Irak u potrazi za plinom

Ruska firma Lukoil zajedno s iračkom Oil Exploration Company potpisala je memorandum o geološkom istraživanju plina na bloku Zapadni Eufrat u Iraku. Ruska kompanija je dosad sudjelovala u Iraku samo u projektima za dobivanje nafte.

Lukoil, koji uspješno posluje i u Hrvatskoj, i iračka naftna kompanija Oil Exploration Company potpisali su memorandum o mogućoj provedbi geološkog istraživanja u bloku Zapadni Eufrat u Iraku, priopćava Lukoil, a prenosi Ruski vjesnik. Njegov partner u tom projektu bila bi naftna kompanija Zarubežneft. Odluka o ugovoru bit će donesena nakon ocijene tog bloka, stoji u izvještaju. “U tom plinskom bloku je velika vjerojatnost za pronalaskom, jer u susjednom dijelu Akasu (zalihe od 160 milijardi kubnih metara) već vadi korejska kompanija Kogas”, govori za Vedomosti izvor koji je blizak Lukoilu. Ako se kompanija odluči baviti Zapadnim Eufratom, vjerojatno će se morati aplicirati na javni natječaj. Investicijske odluke o ulasku u projekt u Iraku zasad nisu donesene, rekao je predstavnik Zarubežnefta.
Lukoil Overseas, koji se bavi inozemnim projektima, već se bavi vađenjem plina u Uzbekistanu, Azarbajdžanu, vodi plinski projekt u Saudijskoj Arabiji. Lukoil Overseas je izvadio 6 milijardi kubnih metara plina – to je trećina plinskog vađenja Lukoila.
Dosad je u Iraku Lukoil sudjelovao samo u projektima vađenja nafte. U ožujku počeo je eksploataciju iračkog nalazišta Zapadna Kurna-2 sa zalihama od 1,8 milijarde tona nafte. Do 2017. u tom nalazištu planira se dobivati 60 milijuna tona nafte godišnje, na račun troškova za eksploataciju Lukoil će uzimati 5-6 milijuna tona. Prošle godine Lukoil Overseas dobio je samo 4 milijuna tone. Istovremeno sa Zapadnom Kurnom-2 Lukoil zajedno s japanskom kompanijom Inpex vodi geološka istraživanja na bloku 10. Istraživačko bušenje predviđeno za I. kvaratala 2016. u kompaniji računaju da će donijeti sinergiju projekata, govori sugovornik u Lukoilu Overseas.

Lukoil i dalje razmatra mogućnost sudjelovanja u tenderu za irački projekt Nassirija u partnerstvu s kompanijom Zarubežneft, stoji u priopćenju. Zalihe Nassirije procjenjuju se na 535 milijuna tona. Iračke vlasti inzistiraju na izgradnji naftne rafinerije na tom nalazištu kapaciteta do 14 milijuna tona godišnje. Taj uvjet nije samo jednom kočio proces izbora investitora. Vlasti Irake traže ih od 2010., tenderi su se više puta odgađali. Sljedeći se očekuje u lipnju, kompanija je spremna sudjelovati u njemu, govori sugovornik u Lukoilu Overseas. Nije rekao jesu li se promijenili uvjeti tendera.

O plinskim projektima u Iraku Lukoil je počeo razmišljati istovremeno s početkom projekta Zapadna Kurna-2. U Zapadnoj Kurni vadit će se oko 6 milijardi kubnih metara naftnog plina. Na svečanosti puštanja u pogon nalazišta krajem ožujka zamjenik premijera Iraka za energetiku Husein-al Šahristan je rekao da tijekom dva mjeseca vlada države očekuje od Lukoila ponude za izgradnju rafinerije. Tad je predsjednik kompanije Vagit Alekperov rekao da se projekt tiče proizvodnje polietilena i polipropilena. Ponudu za rafinerije iračkim vlastima treba predstaviti do lipnja, govori izvor u Lukoilu Overseas. Prilikom vađenja plina na Zapadnom Eufratu “može se osigurati sinergija s rafinerijom”, ističe. Plin iz tog bloka predviđen je za unutarnje tržište, jer ga tamo nema povoljno, objašnjava sugovornik.
Irak teži razvijati plinokemiju i plinsku generaciju. Za to je potrebno više plina, njegovo unutarnje tržište ima perspektivu, govori analitičar Sberbank SIB Valerij Nesterov. Osim toga, resursi plina na Bliskom istokku stječu posebno značenje – mogu biti alternativa ruskom plinu na europskom tržištu, ističe analitičar. Lukoil jača svoj interes prema Iraku, jer ima pozitivno iskustvo u radu, slaže se partner Greenwich Capitala Lev Snikov. Ta je država sad jako važna za Lukoil, mogućnost njegovog razvoja u Rusiji su ograničeni, a većina inozemnih projekata su neuspješni. U Iraku su rizici geološkog istraživanja maleni, Lukoil je tamo “osuđen na nova otkrića”, uvjeren je Nesterov. [Ruski vjesnik]

Izvor: www.croenergo.hr