Luka Rijeka logistički centar za istraživanje ugljikovodika?

Rijeka bi uz Luku Ploče mogla postati još jedno logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Upravo o toj mogućnosti se razgovaralo na sastanku održanom u Luci Rijeka.
Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić istakao je kako je model riječke luke kao logističkog centra razvijen u suradnji s poslovnom zajednicom koju čine AGCT, Jadranski pomorski servis (JPS), Dezinsekcija i Brodogradilište Viktor Lenac. “Luka Rijeka svojim je položajem konkurentna kao logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na središnjem i sjevernom Jadranu, a u budućnosti očekujemo i nove natječaje za istraživanje i eksploataciju. Spremni smo odraditi taj posao za koji ćemo dimenzionirati i dio lučkog prostora koji će se koristiti isključivo za tu namjenu” kazao je Devčić.
Agencija za ugljikovodike je u studenom prošle godine potpisala sporazum o suradnji s Lukom Ploče, čime su Ploče postale prvo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu koje bi trebalo objediniti razne usluge te racionalizirati opskrbni lanac čime bi Agencija, između ostalog, mogla lakše provoditi nadzor i osigurati bolju i transparentniju kontrolu troškova, dok bi investitorima sve usluge bile dostupne na jednome mjestu.
Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić pozdravila je ovu inicijativu te pohvalila pripremljenost projekta poslovne zajednice. Ovaj projekt omogućuje angažiranje domaćih tvrtki i razvoj lokalne industrije i usluga, te drugih gospodarskih grana. Upravo je angažman lokalnih tvrtki i stvaranje novih radnih mjesta jedan od glavnih ciljeva.
Ako ne zaštitimo domaće tvrtke i ne omogućimo im da se uključe u istraživanje i eksploataciju, onda ova priča nema smisla – istaknula je Dorić.
Primjeri u svijetu pokazali su kako se uspostavljanjem ovakvih središta ostvaruje prilika za osnaživanje regionalnog i lokalnog gospodarstva, revitalizaciju industrije s dugogodišnjom tradicijom što u konačnici stvara dugoročni pozitivni efekti na državni proračun.
/www.energetika-net.com/