Luka Ploče postaje centar za istraživanje plina i nafte na Jadranu

Slobodna Dalmacija piše da će Luka Ploče postati logističko središte za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu. To bi trebalo biti potvrđeno ugovorom između Luke Ploče i Agencije za ugljikovodike, čije potpisivanje se uskoro očekuje.

U tom logističkom središtu bi trebale biti smještene naftne kompanije, bušače kompanije, radionice za popravke, logistika, inspekcije te ostale servisne službe a Luka i grad će im pružati pomorske, brodarske, lučke, remontne, građevinske, smještajne, prehrambene i prijevozne usluge.

U zemljama koje imaju razvijenu praksu istraživanja na moru ovakvi logistički centri ustaljena su praksa, a osnivaju se zbog većeg stupnja kontrole i racionalizacije troškova jer je sve na jednom mjestu. Bitna okolnost je i olakšana kontrola zaštite prirode.

Dolazak prve kompanije u Luku očekuje se u svibnju iduće godine, a kad se posao razvije moglo bi biti otvoreno dvjestotinjak radnih mjesta. Velik profit može očekivati i grad. Slična logistička baza u Norveškoj ima više od 300 zaposlenih a godišnji prihod joj je oko 35 milijuna eura.

Više na www.slobodnadalmacija.hr.