Kuda idu cijene nafte?

Pitanje čiji odgovor se mjeri milijardama dolara pogođenih, ili promašenih investicija – Kuda idu cijene nafte? – kao rijetko kada nudi posljednjih dana akterima na tržištu različita, do čak dijametralno suprotna gledišta. Pri tom je svaka prognoza zasnovana na nekoj od teorija cijene i djeluje razumno, što dovodi posao planiranja investicija na bilo koji rok, u bilo koji segment naftnog gospodarstva na nivo gatanja.

Generalni sekretar OPEC-a, Abdala el Badri rekao je da ne očekuje u budućnosti dalji pad cijena nafte „jer potrošnja trenutno raste i nastavit će tako u 2016. godini, dok istovremeno opada nivo proizvodnje nafte“. Sa njim se slaže i čelnik norveškog Statoila Eldar Saetre, koji je rekao da vidi cijenu nafte prije 2018. na nivou od 80 dolara.

U isto vrijeme, vlasnik jednog od najaktivnijih špekulativnih fondova na robnim burzama, John Kilduff rekao je za TV mrežu CNBC da će „navala ponude saudijskog i kineskog dizel goriva u svijetu biti naredni katalizator obaranja cijena nafte. Suosnivač Again Capital-a je otišao dotle da je prognozirao naftu na „ispod 40 dolara, do donjih granica 30 dolara tijekom ovogodišnjih božićnih blagdana“.