Kreće TAP!

Kako je izvijestila HINA, a prenosi energetika-net.com, u Bakuu, glavnom  gradu Azerbajdžana, potpisan je sporazum o pokretanju gradnje Transjadranskog plinovoda (TAP).

Kako se ističe, riječ je o projektu konzorcija Shah Deniz, koji ima koncesiju na istoimeno plinsko polje u podmorju Kaspijskog jezera, kojim se želi izgraditi plinovod kojim će se taj azerbajdžanski plin preko Turske, Grčke i Albanije dovesti do južne Italije. Sporazum o gradnji TAP-a potpisan je uz nazočnost visokih dužnosnika zemalja koje su na neki način povezane s tim projektom. Stoga je potpisivanju bio nazočan i hrvatski premijer Zoran MILANOVIĆ jer bi se Hrvatska na TAP trebala priključiti Jadransko-jonskim plinovodom (IAP) koji bi se, prolazeći preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, trebao spojiti na do sada izgrađeni hrvatski plinski sustav.

U skladu s time, ministar gospodarstva Ivan VRDOLJAK potpisao je s odgovarajućim ministrima iz Azerbajdžana, Crne Gore i Albanije Memorandum o razumijevanju koji će omogućiti suradnju na projektu IAP.

Istodobno, azerbajdžanski predsjednik Ilham ALIJEV je naglasio da će cijeli projekt stajati ukupno 35 mlrd. dolara, ali da će ‘promijeniti energetsku kartu regije i pomoći u povijesnom razvoju Azerbajdžana’.

Kako se naglašava, konačna odluka o rokovima za ostvarivanje projekata donijet će se u sljedećih nekoliko tjedana, pri čemu, Hrvatska želi da gradnja IAP-a započne istodobno s gradnjom TAP-a, odnosno 2015, a najkasnije 2016. godine.