Kravčenko: “Južni tok” donosi korist za cijeli region

Direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izrazio je uvjerenje da će plinovod “Južni tok” biti od koristi cijelom regionu, jer će osigurati dodatne izvore plina i stabilnost, prenose agencije.

Kravčenko je rekao da ne postoji direktna veza između NIS-a i Gazpromovog projekta plinovoda “Južni tok” u regionu, iako je vodeći akcionar u kompaniji i projektu isti.

– Za naš posao, to nije stvar od najvećeg značaja. Moguće je da ćemo učestvovati, sa drugim partnerima, u projektima proizvodnje struje iz plina iz “Južnog toka”, ali za projekte koje smo već počeli imamo dovoljno svog plina – rekao je Kravčenko u intervjuu za sajt “EurAktiv”.

Kravčenko je istakao da NIS ne pokušava da “oživi” bivšu Jugoslaviju, već da želi razvoj ekonomskih odnosa među zemljama regiona radi uzajamne djelotvorne suradnje.

Plinovod “Južni tok” prebacivat će ruski prirodni plin preko Crnog mora u Bugarsku i Srbiju i dalje za Grčku, Italiju i Austriju.

Jedan krak plinovoda ući će u Republiku Srpsku iz Srbije kod Zvornika, odakle će biti usmjeren prema Bijeljini i drugim gradovima.

(Agencijska vijest)