Kazna za vijest na štetu MOL-a

Nadležni mađarski sud potvrdio je kaznu od 10.000,00 eura koju je Mađarska narodna banka (MNB) kao regulator financijskog tržišta odredila utjecajnom dnevnom listu ‘Napi Gazdaság Kiadó’.

List je na svojem internetskom portalu 16.10.2013. godine objavio vijest o tome da norveški fond, navodno zbog etičkih razloga, razmišlja o prodaji udjela od 1,6% dionica u mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL zbog njezinog povezivanja s korupcijskim skandalom i suđenjem bivšem hrvatskom premijeru Ivi SANADERU. Ta je (neprovjerena) vijest izazvala pad vrijednosti dionica MOL-a za gotovo 4,4%. Na tu odluku suda mađarski list nema pravo žalbe, javlja mađarski dnevnik Budapest Business Journal’ .

Vezano u MOL, treba reći da je tvrtka prodala udjele u tvrtki MMBF Földgáztároló, nakon što je pravno zaključena transakcija  s Mađarskom razvojnom bankom (MFB) i Mađarskim udruženjem za skladištenje ugljikovodika (MSzKSz). Time je MFB od MOL-a preuzeo 51% udjela u tvrtki, a preostalih 21,4% je preuzeo MSzKSz. Tvrtka MMBF je operator skladišta plina u Algyőu kapaciteta 1,9 mlrd. m3, koje će služiti za skladištenje strateških rezervi plina, ali i za komercijalnu upotrebu, javlja mađarski portal Portfolio.hu’, a prenosi www.energetika-net.com.