Kako se uništavaju Naftni terminali Federacije: Kriminalni potezi Rasima Kadića

Zahtjev ministra Erdala Trhulja za smjenu Rasima Kadića kulminacija je sukoba i dešavanja koji zadnjih mjeseci potresaju Terminale, u kojima pljušte optužbe i krivične prijave između Uprave i Nadzornog odbora, dok Terminali tonu sve dublje. Samo zbog praznih skladišnih kapaciteta, NTF mjesečno, po nekim procjenama, gube oko 200.000 KM, a gubici ovog poduzeća već se mjere u milionima.

Zbog lošeg upravljanja Naftnim terminalima Federacije, te gubicima koji se procjenjuju na milionske iznose, Erdal Trhulj, ministar industrije, energije i rudarstva FBiH, zatražio je još krajem kolovoza smjenu direktora ove državne kompanije Rasima Kadića i imenovanje Hermedina Zornića za vršitelja dužnosti. Međutim, zbog političkih opstrukcija ova smjena još nikad nije provedena.

U međuvremenu se ne zna kako su u NTF-u potrošili 2,2 miliona, koje su dobili za izradu projekata sanacije, a i sam ministar iskazao je bojazan da se ta sredstva “ne troše u svrhu za koju su dodijeljena”. Razloga za ovu sumnju itekako ima, ako se zna da je 1,9 miliona KM, koliko je Rasim Kadić naslijedio od prethodnika, a što je također trebalo biti potrošeno za projektiranje, on potrošio na plate zbog čega je Ibrahim Bećirbegović, član Nadzornog odbora Terminala Federacije, krajem 2012. podnio krivičnu prijavu protiv njega.

No, zasad zbog toga Kadić nije ni na koji način sankcioniran.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju DANA.