Kako je tržište reagiralo u sličnim situcijama sunovrata cijena nafte?.

LONDON – Cijene nafte pale su na sada već nepodnošljiv nivo sa Brentom ispod 60 dolara, a američkim WTI ispod 55$, komentira situaciju na tržištu sa početkom prošlog tjedna Reuters.

Agencija, međutim, ukazuje da mnogi proizvođači sirove nafte dobijaju i znatno manje od toga. Navodi primer naftne firme Plains Marketing, koja je 15. prosinca nudila barel američke lake nafte iz Williston Basena za svega 39,69$. Reuters konstatira da će kompanije pri sadašnjim cijenama otkazati milijarde upstream investicija što će na kraju dekade dovesti do „ogromnog manjka“ svježe nafte na tržištu.

Dodaje da u ovoj situaciji većina izvorišta škriljne nafte u SAD nije isplativa za daljnju proizvodnju, izuzev eventualno „svega nekoliko sa najboljim geološkim predispozicijama i niskim troškovima transporta“.

Agencija smatra „neumjerenom“ tako radikalnu cjenovnu reakciju tržišta na signale da će se u 2015. pojaviti višak nafte u ponudi. Reuters navodi da, poput svakog (spekulativnog) balona (bubble), ni sada nije moguće predvidjeti do koje mjere će se postojeći napuhavati i koliko će trajati prije nego što prsne, mada su oni po pravilu kratkog vijeka zbog potpunog nesklada sa stanjem ponude i potražnje na tržištu.

Tijekom 2007/08 Brent je u roku od devet mjeseci udvostručio vrijednosti sa oko 75$ u rujnu 2007., na nešto ispod 150$ u srpnju 2008. U 2014., sjevernomorskom Brentu je bilo dovoljno svega šest mjeseci da prepolovi vrijednost sa 115$, na 59$.

Četiri posljednja sunovrata cijena nafte u posljednje četiri decenije (1985/86, 1997/98, 2000/01 i 2008/09) bila su brzo praćena rastom cijena, uslijed pretjerane reakcije tržišta, potsjeća agencija i konstatira da se tržište izgleda priprema na sličnu reakciju, jer je vrijednost barela jednostavno pala na neodrživo nisku razinu