Kad nemaš rješenja osnuj povjerenstvo

Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je jučer, na izvanrednoj sjednici, zaključak da se osnuje povjerenstvo kao povremeno radno tijelo koje će imati zadatak istražiti sve relevantne okolnosti koje ukazuju da Živko Budimir, koji je trenutno u pritvoru, nije dostojan obavljati dužnost na koju je imenovan.

Ukoliko se na osnovu prikupljenih dokaza utvrdi opravdanost nedostojnosti vršenja funkcije predsjednika, povjerenstvo će pripremiti zahtjev Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika i predložiti ga Parlamentu na usvajanje.

Predstavnički dom prihvatio je i zaključke Ustavne komisije ovog doma a u kojima se konstatira kako ovakva situacija u vezi sa obavljanjem dužnosti predsjednika FBiH nije predviđena Ustavom FBiH, te da predsjednik FBiH u ovakvoj nastaloj situaciji ne može obavljati svoju Ustavom predviđenu dužnost.

Predstavnički Dom nije usvojio drugi predloženi zaključak Kluba stranke za BiH da se pokrene inicijativa za održavanje prijevremenih izbora u FBiH. Također, nije prihvaćen prijedlog odluke Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH da nadležnosti predsjednika FBiH budu dodijeljene potpredsjednicima FBiH i to privremeno dok traju okolnosti u kojima je predsjednik FBiH Živko Budimir spriječen u obavljanju funkcije.

Dnevnik.ba