Josipović u Varšavi o hrvatskim energetskim mogućnostima

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović iskoristio je prigodu zajedničkog ručka s američkim predsjednikom Barackom Obamom u utorak u Varšavi da mu iznese mogućnosti Hrvatske što se tiče energetike i energetske sigurnosti.

“Kako smo sjedili oko stola, imao sam čast i priliku razgovarati s predsjednikom Obamom koji je sjedio neposredno do mene. Bilo je riječi o nekim našim specifičnim pitanjima. Naglasio sam pitanje energetike i mogućnosti koje Hrvatska ima”, rekao je Josipović u izjavi novinarima u utorak navečer, nakon što je tijekom dana sudjelovao na radnom ručku s predsjednicima istočne i srednje Europe, te s predsjednikom Obamom. Oni su se okupili u Varšavi u povodu proslave 25 godina od prvih slobodnih izbora u Poljskoj.
Hrvatska može pomoći zajedno s drugima da se diverzificiraju izvori energije, rekao je hrvatski predsjednik, dodajući da je na sastanku spomenuo projekt LNG i izvore nafte i plina u Jadranu koji mogu pridonijeti energetskoj neovisnosti srednje i istočne Europe budući da je energetska sigurnost jedan od najvažnijih aspekata koji su ugroženi i to određenim monopolom koji Rusija ima na europskom tržištu.