Josip Budimir: Ina nije trebala postati podružnica MOL-a

Posljednjih tjedana bukti nesvakidašnji medijski rat između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije MOL. Nastojeći povratiti barem dio upravljačke kontrole nad Inom, Vlada usred pregovora javno maše šokantnom analizom.

U njoj stoji da je u posljednjih pet godina hrvatska naftna kompanija pod mađarskom upravom oštećena za šest milijardi i dvjesto tisuća dolara.

Država kao 44-postotni vlasnik smatra da je neodrživo da ne možemo utjecati na odluke unutar tvrtke. Uz to imamo i prvostupanjsku presudu. Taj ugovor je temelj koruptivnog djela i mi trebamo novi dioničarski ugovor, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrodljak.

Nakon što je devet mjeseci bezuspješno pokušavala ubrzati pregovore, Vlada je kroz Jutarnji list pustila u javnost šokantne brojke iz analize koju su za nju napravile američke konzultantske tvrtke AT & Karney te Oil & Gas Consulting. Analiza obuhvaća poslovanje od 2009., nakon što je vlada Ive Sanadera sklopila inkriminirani ugovor s MOL-om. U studiji piše da MOL nakon toga ne samo da nije ulagao u Inina istraživanja, proizvodnju i preradu nafte i plina, nego se čak ugurao na maloprodajno tržište Hrvatske i Srbije – dosadašnji Inin teren. Istovremeno, Inino poslovanje bilježi grubi pad na svim razinama poslovanja.
Odgovor Vrdoljaku iz mađarskoga naftnog imperija bio je žestok: studija na koju se poziva hrvatska vlada sramotni je naručeni uradak, tvrde u MOL-u. Iz Budimpešte upozoravaju da je MOL u hrvatsko gospodarstvo izravno uložio 1,4 milijarde eura te da je kao takav drugi najveći inozemni investitor u Hrvatskoj. Mađarska strana podsjeća da je prije četiri godine spasila Inu od stečaja osiguravši joj zajmove od 460 milijuna dolara.

Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić smatra da je  hrvatska vlada pogriješila ovom medijskom ofenzivom. Postoje partnerstva u svijetu koja su puno veća nego INA-MOL. Ali kad vide partneri da ne mogu, raziđu se. Rade analize, ali ovako javno – ovo najviše ruši ugled Hrvatskoj kao nekoj potencijalnoj investicijskoj destinaciji, izjavio je Jurčić.

Zsolt Hernady nakon presude daje intervjue, a od mene se očekuje da šutim. Šutio sam dok nisam imao brojke, rekao je ministar Vrodljak. Ljubo Jurčić ipak smatra da se vlada koja ima suverenitet ne treba javno prepucavati  s MOL-om. Očito sadašnja Vlada ne zna što bi s Inom…

Gostujući u Hrvatskoj uživo, ekonomski analitičar Josip Budimir rekao je kako Ina nije trebala prerasti u podružnicu MOL-a – ono što ona zapravo danas jest. Problem u ugovoru s Inom je to što u njemu nisu navedene nikakve sankcije u slučaju da se ne provode ugovorne stavke. MOL je aneksom ugovora, kojim su na MOL prenesena upravljačka prava, sa 25 udjela u Ini imao veća prava nego ih danas ima hrvatska Vlada sa 44 posto vlasničkih udjela, naglasio je Budimir.

Činjenica je da je hrvatska strana isključena iz proscesa upravljanja. Predsjednik Uprave izravno vodi kompaniju s odborom izvršnih direktora, dok su naši članovi uprave ostavljeni sa strane. Ina je vertikalno integrirana u MOL grupu i Republika Hrvatska i Ina kao kompanija su izgubile poslovnu samostalnost, naglasio je Budimir.

/www.croenergo.eu/