Jedanaest kompanija u trci za brazilsko naftno nalazište Libra

Jedanaest naftnih kompanija platilo je po 900.000 dolara kako bi se narednog mjeseca pojavile na aukciji za dobivanje prava za istraživanje brazilskog podvodnog naftnog polja Libra, priopćile su vlasti u Brazilu.

Međunarodni naftni giganti poput britanskog BP-a i BG grupe, kao i američkog Exxon mobile, odlučili su da ostanu van ovog projekta, priopćila je šefica brazilske Nacionalne naftne agencije (ANP), Magda Chambriard, a prenosi France press.
Za aukciju se, međutim, prijavilo nekoliko drugih kompanija iz naftne industrije, kao što su China National Corporationa, Anglo-Dach Shell, Petrobras, francuski Total, China national ofshore oil corporation i kinesko-španjolski Repsol/Sinopec, dodaje se u priopćenju ANP.
Među kompanijama koje će također uzeti učešća na aukciji 21. okotobra su japanska firma Micui, indijska ONGC Videš, portugalski Petrogal i malezijski Petronas.
Veliko naftno nalazište Libra, otkriveno u 2010. godini, predstavlja najveće naftno otkriće u povijesti Brazila.
Procjenjuje se da nalazište sadrži između osam i 12 milijardi barela nafte, i da se prostire na površini od 1.500 kvadratnih kilometara u dubokim vodama oceana.
Na aukciji će biti dodijeljena 35-godišnja koncesija za istraživanja na tom polju.

Izvor: Tanjug