Janaf u prošloj godini povećao dobit 4,5%

ZAGREB – Janaf je nastavio s dobrim poslovnim rezultatima i u prošloj godini u kojoj su mu bruto i neto dobit porasli za 4,5 posto te je bruto dobit iznosila 370,6 milijuna kuna, a neto dobit 303,7 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Janafa.

Ukupni prihodi Janafa u 2018. godini iznosili su 781,8 milijuna kuna, što je na razini ostvarenja iz 2017. godine, dok su ukupni rashodi smanjeni za 3,5 posto, na 411,2 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenom na Zagrebačkoj burzi, prihodi od temeljne djelatnosti Janafa – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, u prošloj su godini iznosili 713,8 milijuna kuna, i veći su za 2,5 posto u odnosu na godinu ranije, a za 5,4 posto viši u odnosu na plan.

Pritom je na prihod od temeljne djelatnosti na domaćem tržištu iznosio 229,4 milijuna kuna, što je porast za 3,4 posto u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu porasli za 2,1 posto, na 484,4 milijuna kuna.

“Poslovanjem s inozemnim kupcima Janaf je ostvario gotovo 68 posto svojih prihoda. Tim ostvarenim rezultatima kompanija potvrđuje svoju izvoznu orijentiranost i otvorenost prema inozemnim tržištima”, ističu iz Janafa.

Izdvajaju i nastavak intenzivnog investicijskog ciklusa, uz podatak da je Janaf u 2018. u investicije uložio 457,4 milijuna kuna vlastitih novčanih sredstva, od kojih se najveći dio odnosio na izgradnju novih spremnika za skladištenje i blending nafte.

“Otvorenošću prema novim tržištima, odnosno izvozu, ulaganjima u nove spremničke kapacitete i infrastrukturu naftovoda, što pridonosi stvaranju novih vrijednosti te smanjenjem troškova, rezultiralo je ostvarivanjem višegodišnjih dobrih rezultata poslovanja. Takav pristup upravljanja kompanijom osnažuje Janaf koji je postao respektabilni gospodarski subjekt u Hrvatskoj te nezaobilazni energetski faktor u Europskoj uniji i ovom dijelu Europe”, ističe u komentaru izvješća predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

Autor/izvor: SEEbiz