Izvoz američkog goriva gasi europske rafinerija?

Izvoz američkih derivata nafte, mlaznog goriva, benzina i dizela, kao posljedica revolucionarno ekonomične proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD-u, sve više ugrožava opstanak, posebno europskih rafinerija, prenosi Fox Business.

Ovaj poslovni medij, prenosi ovotjedni izvještaj financijske konzalting kompanije Standard&Poor’s prema kome je izvoz američkih derivata nafte porastao preko 60% od 2010. godine te dostigao oko 1,7 milijuna barela na dan.

Analitičari očekuju nastavak tog trenda, s obzirom na skori početak eksploatacije naftnih škriljaca u još nekoliko američkih država, poslije buma iz Texasa i Sjeverne Dakote. Višak za izvoz dodatno stvara i sve veća prodaja gorivno-učinkovitih automobila u SAD-u, ukazuje se u analizi S&P.

Inače, SAD su iza Rusije na listi zemalja sa najvećim rezervama uljnih škriljaca. Ruske rezerve se procjenjuju na 75 milijardi barela, a američke na 58 milijardi, pokazuju podaci američke Energetske informativne administracije. Iza njih, na distanci, su Kina, Argentina i Libija, a li za sve ove zemlje ostaje neutvrđeno koliko je od ovih rezervi komercijalno isplativo za eksploataciju i proizvodnju.