Izrael bi izvozio plin putem južne Europe

Izraelski ministar vanjskih poslova ovaj je tjedan izjavio kako bi Izrael izvozio svoje nedavno pronađene rezerve prirodnog plina do Europe izgradnjom prinovoda do južne Europe.

Izrael je u početku namjeravao izvoziti većinu svojih rezervi u obliku ukapljenog prirodnog plina (LNG), ali nakon što je potencijalni australski investitor Woodside Petroleum izašao iz zajedničkog razvojnog projekta koji se trebao provesti u suradnji sa izraelskim Delekom i američkim Noble Energy-em, ideja o LNG izvozu pala je u drugi plan.

Druga potencijalna izvozna ruta, ona koja je trebala ići putem plinovoda prema Turskoj, također je privremeno na pauzi.

Ministar Avigdor Lieberman je za vrijeme ovotjednog posjeta Latviji izjavio: “Ono što se pojavila kao izgledna mogućnost je izvoz plina prema našim susjedima u Europskoj uniji, kao što su Cipar i Grčka, a potom iz Grčke prema cijeloj južnoj Europi. Radi se o ogromnom projektu, a mi smo tek u početnoj fazi. No, prvi pokazatelji javljaju da je upravo opcija putem Cipra i Grčke jedini pravi način za izvoz plina u Europu”.

Procijenjeni troškovi ovog plinovoda mogli bi iznositi 20-30 milijardi američkih dolara. Unatoč Liebermanovoj sklonosti za izgradnjom plinovoda prema južnoj Europi, LNG je još uvijek aktivan kao opcija broj dva.

Cipar je također pronašao offshore rezerve plina te predložio njihov izvoz u suradnji sa Izraelom putem zajedničkog LNG izvoznog terminala budući da otkrivene rezerve nisu dovoljne da bi opravdale samostalnu izgradnju izvoznog terminala.

U tijeku su i pregovori o slanju izraelskog plina Egiptu otkuda bi se mogao ukapljivati i prevoziti kao LNG putem postojeće infrastrukture.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS