Izgradnja Južnog toka u Bugarskoj i Srbiji kreće ovo ljeto

Na sjednici je, tijekom razmatranja izgradnje ovo plinovoda, istaknuto da će projekt Južni tok biti realiziran u skladu sa planom, javlja Gazprom, a prenosi Itar tass.

Glavna izgradnja kopnenog dijela Južnog toka u Bugarskoj i Srbiji početi će na ljeto ove godine.
U Bugarskoj će u najskorije vrijeme biti zaključen sporazum za nabavu opreme i materijala, građevinsko-montažne radove, obuku kadrova i puštanje u rad linije plinovoda, a u Srbiji će se također odraditi iste aktivnosti, preciziraju iz Gazproma.

U Mađarskoj se pak nastavljaju projektni i istraživački radovi i provode se procedure za prostorno planiranje i procjene utjecaja na okoliš, a u Sloveniji se također obavljaju radovi na prostornom planiranju i utjecaju na okoliš, a do početka ljeta će biti objavljen natječaj za projektiranje slovenske linije plinovoda.

U Hrvatskoj se nastavljaju pripreme sporazuma dioničar zajedničke projektantske tvrtke i usuglašavanje sporazuma i tehničkih specifikacija za izradu projektne dokumentacije, dok se u Makedoniji nastavlja izrada investicijskog plana izgradnje ogranka plinovoda.

Sa svim tim zemljama potpisani su međudržavni ugovori o realizaciji projekta, podsjećaju iz Gazproma.
Na inicijativu austrijske strane, Gazprom je počeo razmatrati mogućnost izgradnje priključka u Austriji, paralelno sa poslovima na izgradnji plinovoda koji se vode na teritoriju Slovenije.

Punim zamahom se obavljaju pripreme za polaganje morskog dijela plinovoda Južni tok. Kompanije koje su pobijedile na natječaju intenzivno rade na povećanju proizvodnje cijevi za prvu liniju plinovoda.

Potpisani su ugovori za izgradnju tehničkih objekata na obalama Rusije i Bugarske za sve četiri linije. Već u svibnju ove godine početi će radovi na na ruskoj obali, a u srpnju na bugarskoj. Na jesen će početi postavljanje cijevi na morskom dijelu, precizira se u priopćenju Gazproma.
Južni tok će, navodi Itar tass, omogućiti zemljama Europe da izbjegnu tranzitne rizike vezane sa transport plina preko teritorija Ukrajine. [Itar TASS/www.croenergo.hr]