Iz džepa građana uzimaju fening po litru goriva za obnovu “Terminala”!

Vlada Federacije BiH (SDP – SDA) donijela je nedavno odluku prema kojoj su svi građani FBiH dužni plaćati jedan fening po litru goriva, a prikupljeni novac bit će iskorišten za obnovu “Terminala FBiH”.
Uspostava rezervi
Radi se o novom udaru na džepove građana, koji ionako već godinama plaćaju deset feninga za izgradnju autoputa na koridoru 5C!
Iako je ova odluka stupila na snagu još 25. jula ove godine, bh. javnost o najnovijim potezima Vlade FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu, još niko nije obavijestio o novim nametima.
Saznajemo da je ovakva odluka donesena nakon što je nedavno usvojen Zakon o naftnim derivatima FBiH koji je predvidio naknadu za uspostavu rezervi naftnih derivata. Radi se o novčanom dodatku na maloprodajnu cijenu naftnih derivata koji se naplaćuje na svim benzinskim pumpama u većem entitetu.
Način namjenskog utroška sredstava utvrđuje Vlada FBiH na prijedlog Ministarstva energije i rudarstva FBiH, a sredstva će biti evidentirana na posebnom računu.
Neuknjižena imovina
Iz izvora bliskih “Terminalima FBiH” saznajemo da je planirano da se na godišnjem nivou prikupi devet miliona maraka koji će biti iskorišteni za obnovu terminala u Blažuju kod Sarajeva, Zenici i Živinicama. No, indikativno je da se ova sredstva prebacuju firmi koja ima sto zaposlenih, a još nikada nije uknjižila ni imovinu na Federaciju BiH, niti je počela obavljati svoju djelatnost.
Izvor: www.avaz.ba