Italija alternativu za ruski plin traži na Mediteranu

Italija bi mogla povećati uvoz plina iz Alžira, Libije i Nizozemske kako bi riješila moguće prekide opskrbom plina iz Rusije, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ministra industrije Claudio De Vincenti za vrijeme summita ministara energije G7.

“Mi smo u mogućnosti brzo povećati uvoz iz zemalja dobavljača kao što su Libija, Alžir i Nizozemska”, izjavio je De Vincenti za Reuters.

Italija proizvodi više od 40% električne energije iz plina te je sve više ovisna o ruskom plinu budući da je u posljednje vrijeme uvoz iz Alžira pao, a dostupnost libijskih zaliha je organičena zbog nemira u zemlji.

Talijanska vlada želi pretvoriti Italiju u južnoeuropsko plinsko čvorište koje bi služilo kao tranzitno područje za afrički plin u Europu.

De Vincenti je naglasio kako je Italija također u potrazi za razvojem plinskih veza na istočnom Mediteranu gdje su nedavna otkrića plina u vodama Izraela, Cipra i Malte podigla nade za svježim izvorima plina za Europu.

“Radi se o jednoj od budućih mogućnosti, no morati ćemo vidjeti o kakvim se točno izvorima radi i da li će se transport vršiti putem plinovoda ili u obliku LNG-a”, dodaje De Vincenti.
De Vincenti je naglasio kako Italija ima tri nedovoljno iskorištena LNG terminala koji bi u slučaju potrebe mogli primiti veće dostave plina, a kako u narednih nekoliko godina zemlja želi pokrenuti slične aktivnosti na još tri lokacije. /croenergo.eu/