Istraživanje i proizvodnja pokvarili MOL-ove rezultate

Mađarski MOL u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvario je neto dobit od 89 milijuna dolara, priopćeno je danas iz te tvrtke.

 Riječ je o nešto nižoj dobiti nego u prvom tromjesečju. MOL je u drugom tromjesečju ostvario CCS EBITDA za 21% niži nego u prethodnom tromjesečju.

Niži rezultat uglavnom se može pripisati slabijem doprinosu segmenta Istraživanja i proizvodnje, dok su rezultati rafinerijskog i plinskog poslovanja bili na približno istim razinama.

Financijski položaj MOL Grupe dodatno je ojačan, a generirala operativni novčani tijek povećan je za 47% u odnosno na prethodnu godinu, kao posljedicu nižih potreba za radnim kapitalom u okruženju nižih cijena sirove nafte. Omjer duga i kapitala u drugom tromjesečju 2013. smanjen je na 21%, što je najniža razina u posljednjih pet godina.

„Naši rezultati u drugom tromjesečju bili su pod negativnim utjecajem kako vanjskih, tako i unutarnjih uvjeta, posebno u segmentu Istraživanja i proizvodnje.

Niže cijene sirove nafte i konstantno smanjenje proizvodnje ugljikovodika ostavili su svoj trag na doprinosu našeg, inače, najprofitabilnijeg segmenta poslovanja. Ipak, unatoč nepovoljnom tržišnom okruženju, uspjeli smo značajno ojačati poslovanje u segmentu Istraživanja i proizvodnje kroz dva projekta, koja će biti veoma važni za naše buduće uspjehe”, komentirao je ostvarene rezultate Zsolt Hernadi, predsjednik Uprave MOL-a.