Inin sindikat organizira prosvjed

Sindikat INAŠ uz podršku dva sindikata u Ini, Sindikata hrvatskog vozača i Sindikata novinara Hrvatske za ovaj petak najavljuju prosvjed ispred inine upravne zgrade.

Od uprave Ine zahtijevaju hitno zaustavljanje pilot projekta „Postanite poduzetnik“, kojim se benzinske postaje daju na upravljanje privatnim poduzetnicima i poduzimanja daljnjih koraka u uvođenju franšize u maloprodajnu mrežu Ine.

Drže da je ovaj model protivan zakonima i Statutu Ine, a njegova implementacija za sve zaposlenike uključene u program znači trenutačan raskid ugovora o radu s Inom d.d., čime zaposlenici gube sva stečena prava. Sindikat upozorava da se time otvara prostor za drastično smanjenja plaća i daljnje otkaze, a u slučaju poduzimanja daljnjih koraka u uvođenju franšize 2.700 radnika Ine i njihovih obitelji palo bi ispod egzistencijalnog minimuma.

Takva praksa, kažu sindikati, ima za jedini cilj ostvarenje kratkoročnog profita preko leđa radnika i vodi devastaciji jedne od temeljnih djelatnosti maloprodaje, a time i čitave Ine.