ING banka: Isplativije zatvoriti 40% europskih rafinerija

LONDON – Europska naftna prerađivačka industrija bi bolje funkcionirala sa samo 60 rafinerija, odnosno 40% manje nego što sada ima, preporučuje u izvješću nizozemska ING banka.

Napominje, međutim, da je visoka vjerojatnost da će neučinkovite rafinerije i dalje ostati u pogonu, što će produžiti muke ovog sektora. U izvješću se navodi da su 22 rafinerije nafte u Europi zatvorene od 2009, ukupnog kapaciteta prerade 2,3 miliona barela na dan, dok je nekih 15 do 20 rafinerija prodano od strane velikih naftnih kompanija nezavisnim trgovačkim firmama ili investitorima.

Hamza Khan, autor izvešća, kaže da je trenutna zarada europskih rafinerija od u prosjeku oko 7$ po barelu prolaznog karaktera zbog niskih cijena nafte. Izvešće preporčuje prerađivačima da smanje količinu mazuta koji proizvode, koji trenutno oduzima blizu 2,5 milijardi dolara od granice isplativosti.

Europski rafinerijski sektor najavio je investicije od 30 milijardi dolara u modernizaciju za period od 2009.-20., ali naftno udruženje Concawe ocjenjuje da je to nedovoljno i da je potrebno dodatnih 21 mlrd $ investicija do 2020. Kan navodi da je ta suma velika za europsku rafinerijsku industriju „koja vjerojatno ne ostvaruje profit od iznad 4 do 5 milijardi dolara godiđnje“.

„Pitanje je da li bi se te investicije vratile. Mnogo je jeftinije pretvoriti rafineriju u uvozno-izvozno čvorište, ili skladište“, konstatira on. Reuters