INA želi cijeli Energopetrol, Vlada se nećka

Hrvatska naftna kompanija INA želi postati potpuna vlasnica tvrtke Energopetrol, u kojoj sada posjeduje 67 posto vlasničkog udjela, a pismo kojim potvrđuje tu nakanu poslala je vladi Federacije Bosne i Hercegovine od koje želi otkupiti preostale dionice, objavio je Dnevni avaz.  

Neimenovani izvor iz entitetske vlade, koja ima 22 posto dionica Energopetrola, potvrdio je kako su dobili takvo pismo iz INA-e.

“Žele imati stopostotni paket u Energopetrolu i to su i napisali, no vlada se za sada nije izjasnila”, kazao je izvor, dodajući kako u vladi žele da prodaja njihovog vlasničkog udjela bude u cjelosti transparentna odnosno žele svoje dionice ponuditi na otvorenom tržištu, “pa tko da više”.

INA i MOL su kao konzorcij 67 posto udjela u “Energopetrolu” kupili temeljem javnog natječaja 2006. godine, plativši za to 37,5 milijuna eura. 

INA je od MOL-a preuzela 33,5 posto dionica Energopetrola, postavši tako većinskim vlasnikom te tvrtke koja ima najveću distributivnu mrežu u BiH, s više od stotinu benzinskih postaja.

U vladi Federacije BiH očekuju da se prije očitovanja o ponudi INA-e u cijelosti razjasni problem, koji je ranije nastao odlukom konzorcija INA-MOL da 2013. godine protiv nje pokrene arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu. Spor je potaknut tužbama radnika Energopetrola zbog neisplaćenih plaća i ostalih dugovanja nastalih prije prodaje te tvrtke. Riječ je o iznosu od 32,7 milijuna eura, a u INA-MOL-u su smatrali da ta dugovanja treba isplatiti raniji većinski vlasnik, odnosno vlada Federacije BiH.

U lipnju je navodno postignut dogovor po kojemu bi INA i MOL odustali od arbitraže, no taj dogovor još nije formaliziran.