INA ulazi u novu istražnu koncesiju u Egiptu

INA-i je dodijeljena istražna dozvola na koncesiji East Bir El-Nus (Blok WD-8) koja se nalazi na području Zapadne pustinje u Egiptu. To je nastavak aktivnosti INA-e u Egiptu koje je za nju ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

U novu istražnu koncesiju INA ulazi kao partner s udjelom od 50 %, dok ostalih 50 % ima britanska tvrtka Energean koja će biti i operator. U narednom razdoblju će Energean i INA finalizirati ugovor o koncesiji s egipatskom vladom i egipatskom (državnom) naftnom tvrtkom EGPC, a prije stupanja na snagu trebat će ga potvrditi i egipatski parlament.

U natječajnoj ponudi INA i Energean obvezali su se na izvođenje dvodimenzionalnog seizmičkog snimanja na području površine 180 km2 i trodimenzionalnih snimanja na području oko 200 km2. Nakon toga se planira izrada najmanje dvije istražne bušotine, objavila je INA. 

INA je u Egiptu prisutna više od trideset godina, a svoje aktivnosti većinom provodi na području Zapadne pustinje, i to kao samostalni operator sa 100 % udjela na koncesiji East Yidma te kao partner na četiri koncesije – East Damanhur, North Bahariya, Ras Qattara i West Abu Gharadig. 

Kompanija je posljednjih godina povećala ulaganja u toj zemlji, a dnevna Inina proizvodnja nafte u Egiptu u 2021. godini iznosila je 1737 barela ekvivalenata nafte na dan.

Izvor: www.energetika-net.com