Ina u procesu dobivanja okolišne dozvole za riječku rafineriju

Novi list piše da Inina rafinerija na Urinju ima 17 nesukladnosti koje treba riješiti kako bi ishodila okolišnu dozvolu.

To je pokazala studija Eco Ine koje je nedavno predstavljena na javnog izlaganju u Kostreni. U procesu ishođenja dozvole Ina mora usporediti sadašnje stanje u rafineriji sa stanjem referentnih dokumenata koji definiraju najbolje raspoložive tehnike (BAT).

Mirko Budiša, jedan od izrađivača studije istaknuo je da to nije velik broj nedostataka s obzirom na gospodarsko stanje i ulaganja. Rafinerija do 2018. treba biti usklađena s okvirnom europskom direktivom, a hrvatska uredba daje i neke ranije rokove.

Kad je riječ o emisijama ima nekoliko nesukladnosti s emisijama čestica iz FCC postrojenja, u koje treba biti ugrađen separator čestica. Na svim velikim ložištima trebaju se ugraditi tzv. DENOX plamenici koji reduciraju dušične okside.

Lokalne čelnike zanimalo je i smanjenje buke koja ne bi smjela biti iznad 40 dB noću, a to se penje do 56 dB. Budiša je rekao da su dnevne vrijednosti u dozvoljenim razinama, a noćne imaju povremene peakove. Ministarstvo zaštite okoliša je naložilo Ini da mjeri buku i po potrebi izradi akcijski plan za njezino smanjenje.