Ina treba ulagati u domaće rezerve nafte i plina

Uprava Ine sutra bi trebala odlučiti o sudbini Rafinerije Sisak. Ključno je da svaki segment poslovanja Ine mora biti održiv i rentabilan, a to je upravo ono što dioničari žele. Kompanija mora znati koji su joj interesi, kazao je na HRT-u Goran Šaravanja.

Na pitanje može li sada Vlada utjecati ministar Vrdoljak je odgovorio kako u Upravi sada odlučuje jedan mađarski glas, koji je bivši premijer Ivo Sanader prodao. Vlada se može pozvati na Zakon o energiji – vlasnik ne smije ugroziti energetsku stabilnost države.

– MOL je prvi pokrenuo arbitražu tražeći da se otkupi plin, prema ugovoru Sanadera i MOL-a. Koruptivnim djelom RH je zadužena preko 2,5 milijarde kuna. Ne smije biti odluke na štetu Ine, pa makar bila na štetu MOL-a, rekao je Vrdoljak.

Ekonomski analitičar Josip Budimir objasnio je kako se u rafineriju Sisak nije dobro ulagalo, smanjena je efikasnost i to je razlog njezine nekonkurentnosti.

– Sada se vodi politika na optimiziranje poslovnih rezultata MOL-a a ne Ine, poručio je. Smatra da Hrvatska kao partner MOL-a je dovedena u izrazito nepovoljan položaj.

Glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja naglasio je kako je od 2003. uloženo 5 milijardi kuna.

– Imamo ulaganja, ne znam što se je očekivalo, moramo imati kontekst a to su ekonomska kretanja, kazao je i napomenuo da je pad potražnje u RH 30% zbog krize. Upeterostručili smo tržište u Sloveniji i povećali ono u BiH.

Svako ulaganje Ine od 2003. su platili hrvatski građani.

– Marža je povećana na 60 lipa kako bi se Ini omogućila ulaganja. Naknada za proizvodnju nafte i plina u Mađarskoj je 2, a u RH 2,5% kako bi se Ini omogućilo ulaganje u Sisak i Rijeku. Taj je novac negdje otišao, a mi smo doživjeli pad proizvodnje, poručio je ministar gospodarstva Vrdoljak.

Naglasio je da Hrvatska ima svoju proizvodnju plina i nafte, što nema ni Slovenija, niti Mađarska. Smatra da Rafinerija Sisak ima kapacitete, Rijeka može opskrbiti dio Slovenije te mogu biti itekako konkurentni. Sutra idemo u nove koncesije nafte i plina. Što će se dogoditi s naftom? Hoće li ići na preradu u Mađarsku, upitao je.

Šaravanja je napomenuo kako su se pravila tržišta promijenila. 15 godina je poznato da su hrvatske rafinerije izložene na konkurentskim pritiscima, neefikasne su, imaju poteškoća. Ušli smo u EU, više nema barijera za ulaganje, konkurencija je velika, otvaraju se mogućnosti.

Na to je reagirao ministar Vrdoljak te naglasio kako su izvori nafte i plina u Hrvatskoj.

– Uložite u njih, rekao je. Imamo tehnologiju, zašto bi netko bio jeftiniji na veletržištu od nas? Moguća je ekspanzija na tržištu – Slovenija nema rafineriju i Petrol kupuje. Interes MOL-a ne poklapa se s interesom Ine i RH, a interes Ine i RH je jednak.

Josip Budimir se je složio kako je vrijeme krize smanjilo potražnju, no to ne znači da sve treba tako završiti. Moramo štititi interese MOL-a kao ulagači ali moramo i interese RH. Mi trebamo Inu koja je kvalitetna i koja će koristiti naše resurse.

Autor/izvor: SEEbiz / HRT