INA: Rafinerija u Sisku počinje s radom … vjerojatno samo do svibnja

ZAGREB – Hrvatska INA je najavila ponovno otvaranje rafinerije nafte u Sisku, poslije tromjesečne pauze, što je u hrvatskim političkim i poslovnim krugovima izazvalo lavinu polemika i nagađanja da će slabija od dvije Inine rafinerije biti trajno ugašena.

Iz Ine je priopćeno da će Sisak nastaviti preradu do kraja svibnja, poslije čega će kompanija u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a ponovno razmotriti situaciju. Naša praksa je da razmotrimo planove na mjesečnoj bazi, prenosi Reuters riječi neimenovanog portparola kompanije.

INA je u siječnju zaustavila proizvodnju u Sisku „zbog iscrpljivanja zaliha lokalne nafte“ (Sisak, za razliku od Rijeke, prerađuje isključivo sirovu naftu hrvatske proizvodnje). Oko 20% nafte koju troši, Hrvatska proizvodi iz domaćih polja.Rafinerija Pančevo

Pored onih u Rijeci i Sisku, MOL posjeduje modernije i profitabilnije rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, pa je najavio pretvaranje one u Sisku u naftno skladišno čvorište, dok bi hrvatsku naftu prerađivao u nekoj od susjednih rafinerija, uključujući i NIS-ovu u Pančevu.

To je izazvalo lavinu protesta u Zagrebu. Ovo će biti jedna od vrućih tema pregovora između Zagreba i MOL-a oko Ine, koji se nastavljaju u svibnju.