INA otvorila natječaj za idejno rješenje “zelene” benzinske postaje u Splitu

U sklopu projekta “Energija za budućnost” INA je danas pokrenula Natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje samoodržive benzinske postaje na lokaciji sadašnje postaje Kman-jug u Splitu, što će nakon zagrebačke “zelene” postaje, koja će biti izgrađena na lokaciji sadašnje postaje Stupnik-istok, biti druga po redu benzinska postaja ove vrste u Hrvatskoj. Natječaj se provodi u suradnji s Društvom arhitekata Split, dok je prošlogodišnji natječaj za zagrebačku lokaciju INA provela u suradnji s Društvom arhitekata Zagreb. Stručna ocjenjivačka komisija će odabrati pobjednički rad krajem studenog ove godine.

Komentirajući otvorenje natječaja, g. Darko Markotić, Inin izvršni direktor za Trgovinu na malo rekao je “U Ini smo projekt “Energija za budućnost” pokrenuli s ciljem izgradnje samoodrživog, ekološki prihvatljivog i inovativnog maloprodajnog objekta, a što je u skladu s našim trajnim opredjeljenjem za poslovanje u skladu s principima održivog razvoja. To podrazumijeva da uz proizvodnju visoko kvalitetnih goriva nastojimo uvoditi i nove tehnologije i moderna građevinska  i energetska rješenja u izgradnji naših maloprodajnih objekata. Zadovoljni  smo, stoga, što će naše zelene postaje u Zagrebu i Splitu koje kroz korištenje obnovljivih izvora energije, čiste tehnologije i materijala ne štete okolišu pridonijeti ovim naporima i biti prve postaje ovog tipa u Hrvatskoj”.

Projekt “Energija za budućnost” INA je pokrenula 2013. godine, a “zelene” postaje čiju izgradnju ovaj projekt predviđa bit će u potpunosti samoodržive kroz primjenu alternativnih izvora energije u svrhu grijanja/hlađenja, ventilacije i klimatizacije prostora, upotrebu kišnice za čišćenje, ispiranje toaleta i zalijevanje zelenih površina, grijanje prometnih površina u svrhu otapanja snijega, upotrebu nanotehnologije na vanjskim i unutarnjim površinama u svrhu visoke izdržljivosti i efekta samočišćenja, upotrebu LED rasvjete u interijeru i eksterijeru sa sistemom kontrole potrošnje te upotrebu recikliranih materijala gdje god je to moguće i opravdano.

Natječaj je otvoren do 18. studenog 2014., a uvjeti su dostupni na www.d-a-s.hr.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS