Ina među 10 najvećih kompanija po prihodima u JI Europi

ZAGREB – Ina-Industrija nafte zadržala se među 10 najvećih kompanija u regiji jugoistočne Europe po visini ukupnih prihoda u 2013. godini, pokazuju danas objavljeni podaci SeeNewsa, nezavisnog pružatelja poslovnih informacija.

Na listi SEE TOP 100 Ina se nalazi na 6. mjestu, s 3,25 milijardi eura ukupnih prihoda ili gotovo 9 posto manje nego u 2012. U usporedbi s godinom ranije, na listi se spustila za tri mjesta.

Na toj listi, koja se objavljuje sedmu godinu zaredom, rangirane su nefinancijske kompanije u jugoistočnoj Europi (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Slovenija) prema ukupnim prihodima za fiskalnu 2013. godinu.

Podatke o njihovim prihodima SeeNews prikupio je iz nacionalnih komercijalnih registara, s burzi, internetskih stranica vlade i kompanija, od industrijskih regulatora i iz samih kompanija, navodi se u izvješću.

Na prvom mjestu po prihodima i dalje je rumunjski OMV Petrom, već sedmu godinu zaredom, i to unatoč padu ukupnih prihoda za gotovo 3 posto, na 4,27 milijardi eura u 2013. godini.

Na drugom mjestu je rumunjski proizvođač vozila Dacia, s porastom prihoda za 44 posto, na 4,2 milijarde eura. Od 3. do 7. pozicije zauzimanju redom naftne i plinske kompanije – Lukoil Neftochim, Petrol, OMV Petrom Marketing, Ina i Rompetrol.

Autor/izvor: SEEbiz / H