INA i Petrol na meti Rosnefta: Nastaje li naftna megakompanija u regiji?

Ruski naftni div Rosneft razmatra preuzimanje hrvatske naftne kompanije INA-e, ali i udjela u slovenskom Petrolu, piše Večernji list.

Ostvare li im se planovi, pod kapom ruske kompanije bit će formirana nova vertikalno integrirana naftna megakompanija s više od 10 tisuća zaposlenih, tisuću benzinskih postaja i jakim tržišnim udjelom na desetak tržišta jugoistočne Europe i zapadnog Mediterana, piše Večernji list, navodeći kako ovaj zaključak proizlazi iz studije o regionalnom širenju Rosnefta koja se može smatrati prvim opipljivim dokazom interesa goleme ruske tvrtke na tržištu Hrvatske i okolnih zemalja.

O tom interesu dosad se nagađalo isključivo temeljem neslužbenih “dobro upućenih izvora”, no ovaj dokument – inače klasificiran kao “poslovna tajna” – pokazuje kako se ulazak u vlasničku strukturu INA-e u Rosneftu ozbiljno analizira, ali i da su ti planovi i znatno opširniji od same hrvatske kompanije.

Prema ruskim proračunima, ujedinjeni Petrol i INA imali bi imati dominantni utjecaj na maloprodajnim naftnim tržištima Hrvatske i Slovenije, vrlo ozbiljnu poziciju u BiH te poziciju za daljnji razvoj u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji.

Na veleprodajnom tržištu, pak, kompanija bi krenula u razvoj i prema zapadu, pa bi svojim derivatima ozbiljno konkurirala i na tržištima južne Austrije i Mađarske, a kasnije i sjeverne Italije.