INA: financijsko izvješće-prihodi manji 8%, neto dobit porasla

Kako se navodi u financijskom izvješću, Ina grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 13,4 milijarde kuna, što je pad za 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je neto dobit snažno porasla, za čak 310%, na 443 milijuna kuna.

Prihodi Ina grupe na ključnim tržištima ostaju pod pritiskom i tijekom prve polovice 2013. godine. Kako se navodi u priopćenju, unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju, kompanija je poboljšala strukturu proizvoda i općenito razinu učinkovitosti, podržanu snažnom kontrolom troškova. Ojačana je i prisutnost na ključnim izvoznim tržištima pa je više nego utrostručena prodaja u Sloveniji i ostvaren rast prodaje od 5% u BiH, dok je zadržana vodeća pozicija na domaćem tržištu.

Stalnim poboljšanjima učinkovitosti tijekom proteklih tromjesečja kao odgovor na otežane uvjete poslovanja, neto dobit Ina grupe dosegla je u prvoj polovici 2013. godine 443 milijuna kuna, dok je EBITDA na razini nešto iznad 1,7 milijardi kuna smanjena za 21%, potaknuta nižom proizvodnjom uslijed prirodnog pada proizvodnje ugljikovodika i zahtjevnih uvjeta u segmentu rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, navodi se u izvješću.

Dobit iz osnovne djelatnosti Ina grupe u prvom je polugodištu iznosila 610 milijuna kuna, što je porast na međugodišnjoj razini za 24%. Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ističe kako je gospodarsko okruženje i tijekom prvog polugodišta ostalo izazovno te je korištenje internih poboljšanja i dalje imperativ kako bi se održao stabilan pozitivan rezultat. Aldott  ističe rast ulaganja u prvih šest mjeseci za 23% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na iznos od 500 milijuna kuna.

Najveći udio kapitalnih ulaganja odnosi se na segment istraživanja i proizvodnje kao ključni segment rasta cijele grupe. Nastavlja se intenzivna bušačka kampanja na kopnu, povećan je naglasak na nove istražne i razradne projekte na sjevernom Jadranu, u okviru kojeg je započeto istražno bušenje s platformom Labin. Istražne aktivnosti intenzivirane su i u Egiptu, gdje je Ina povećala svoj udio u koncesijama East Yidma i Disouq.

Također, u tijeku su projekti zaštite okoliša i unaprjeđenja učinkovitosti rafinerija i marketinga, kao i pripremne aktivnosti za projekt duboke konverzije u Rafineriji nafte Rijeka i nastavak programa modernizacije maloprodajne mreže, s ciljem da se osigura budući rast.

Po podacima, na kopnu je završena priprema za četiri nove istražne bušotine, nove inicijative rafinerija i marketinga predviđene za ovu godinu uključuju pripremne aktivnosti za projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka te projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti s ciljem poboljšanja interne operativne učinkovitosti.

U okviru modernizacije maloprodajne mreže Ina je obnovila 132 benzinske postaje, navodi se u izvješću Ina grupe koja je krajem lipnja upravljala mrežom od 444 benzinskih postaja – 392 u Hrvatskoj i 52 u inozemstvu (45 u BiH, šest u Sloveniji i jedna u Crnoj Gori), zaključuje se u Ininom priopćenju.