Imamo šansu zaraditi na nafti

Međunarodni tender za izbor stručnog konzultanta za pružanje usluga u vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH trebao bi biti objavljen u narednih nekoliko dana, potvrdio je za “Dnevni avaz” Hazim Hrvatović, predsjednik komisije koja je pripremala ovu tendersku dokumentaciju.
Najbolje firme
Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju, ustvrdio je da je kompletna dokumentacija već završena te da je ostalo samo da se dokumenti prevedu na engleski jezik kako bi tender bio i objavljen.
– Vlada FBiH prihvatila je svu dokumentaciju, sada je samo ostalo da nakon prijevoda tender odmah ide na objavljivanje. Vjerujem da će to biti vrlo brzo. Očekujemo da se na tender jave najbolje firme u ovom poslu – kaže Hrvatović.
On je potcrtao da će nakon izbora stručnog konzultanta pregovori s naftnim gigantom “Shellom”, koji je poslao zahtjev za dodjelu koncesije, trajati najviše četiri mjeseca.
– Za taj period moraju biti završeni pregovori te napravljen draft ugovora. Kada bude potpisan ugovor o koncesiji, onda slijedi izrada projekta istraživanja kako bi se krenulo sa snimanjem terena. Računamo da će već početkom 2015. godine početi istražni radovi i startati prve bušotine – kaže Hrvatović.
On naglašava da će istraživanjem nafte u BiH sasvim sigurno oživjeti bh. ekonomija te da bi se moglo dobro zaraditi.
Ekonomski isplativo
– Sve zavisi od nalazišta, koliko će se godina vršiti eksploatacija. Ako se iz nalazišta izvadi oko 80 posto nafte, to je već mnogo – rekao je Hrvatović.
Ocijenio je da je za BiH veoma važno što je jedna ozbiljna kompanija kao što je “Shell” pokazala interes za istraživanje nafte u BiH.
– Upravo sada imamo najveću šansu da pronađemo naftu koja će biti ekonomski isplativa – kaže Hrvatović.

Izvor www.avaz.ba.