ICCT: Električni auto već isplativiji od benzinaca i dizelaša!

London-Električni automobili su jeftiniji za vožnju od benzinaca i dizelaša u pet vodećih europskih zemalja, uzimajući u obzir njihovu cijenu, pogodnosti pri kupovini i troškove goriva, pokazuju iznenađujući rezultati jednog novog reprezentativnog istraživanja.

Istraživanje koje je na sve tri verzije (benzin, dizel, električna energija) jednog od najprodavanijih europskih automobila, VW Golfa, proveo Međunarodni savjet za čist transport (ICCT), pokazalo je da je najekonomičnije voziti električni auto u Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Norveškoj, prenosi londonski Guardian.

Razlog su manji porezi, troškovi goriva i subvencije na prodajnu cijenu koje odobravaju vlasti tih zemalja.

Norveška prednjači u pogodnostima koje rezultiraju podatkom da za oko 27% povoljnije ispada kupiti i voziti električni auto u toj zemlji od dizelaša. Najmanja ušteda je u Velikoj Britaniji, ali su istraživači ICCT-a utvrdili da je i u toj zemlji efekat 5% povoljniji u odnosu na dizelaše i benzince.

U Njemačkoj računica u korist električnog automobila iznosi 11%, u Francuskoj 12%, a u Nizozemskoj 15% uštede u ukupnim troškovima.