Hrvatskim tajkunima prodaju bh. imovinu

Sarajevski “Energoinvest”, koji u Hrvatskoj raspolaže sa 23 benzinske pumpe i imovinom  vrijednom stotine miliona maraka, već je dogovorio prodaju četiri pumpe u Metkoviću, Dubrovniku i Opuzenu, saznaje “Dnevni avaz”.
Sve sakriveno
Ova transakcija, prema saznanjima našeg lista, odvija se pod strogim rukovodstvom bivšeg premijera FBiH i direktora “Energoinvesta” Nedžada Brankovića. On uz odobrenje aktuelnog direktora Enesa Čengića već mjesecima dogovara prodaju bh. imovine u Hrvatskoj, ali daleko od očiju javnosti i Vladinih zvaničnika.
Podsjećamo da je Branković još 1999. godine počeo s rasprodajom „Energoinvestove“ imovine u Hrvatskoj, potpisujući ugovor o poslovnoj saradnji  INA-e s “Energoinvestom” i “Energopetrolom”.

Ključna karika u rasprodaji bh. imovine je Drago Burđelez, direktor “Energoinvesta” u Hrvatskoj te bivši direktor “Energopetrola” i “Naftnih terminala FBiH” u Pločama. Upravo je on potpisao sporni ugovor s “Deltagripom” o najmu skladišnih prostora koji je završio arbitražnom isplatom Britancima u iznosu od 15 miliona KM.
Tržišna vrijednost
Navodno su Branković i Čengić nedavno viđeni u Splitu kako dogovaraju prodaju “Energoinvestovih” pumpi čija se knjigovodstvena vrijednost procjenjuje na oko 80 miliona KM, a tržišna bi trebala biti dvostruko veća.
– Viđeni su  u društvu jednog tajkuna iz Dalmacije koji se za male pare želi dočepati vrijednih objekata. Za sada se zna da su dogovorili prodaju četiri pumpe, ali sigurno ne po realnoj cijeni koja im pripada. Tržišna cijena ovih objekata iznosi desetine milione KM jer imaju popratne sadržaje – kaže naš sagovornik.
Čengića smo htjeli pitati da prokomentira ove navode, ali nije odgovarao na naše pozive.
U Vladi FBiH čekaju izvještaj
Iz Vlade FBiH rečeno nam je da još nisu dobili ni odgovor ko je na čelo “Energoinvesta” u Hrvatskoj imenovao Burđeleza te šta sve od imovine “Energoinvest” ima u toj državi. Na ovaj izvještaj državne firme čeka se više od pola godine.
– Ništa nismo dobili, niti su nas izvijestili o tome – rečeno nam jučer iz Vlade FBiH.

Više na www.avaz.ba

Jedna misao o “Hrvatskim tajkunima prodaju bh. imovinu

Komentari su zatvoreni.