Hrvatska Vlada priprema kupnju INE?

Hrvatska Vlada je i službeno prihvatila američku ponudu o prijateljskoj arbitraži u razgovorima s MOL-om oko Ine. Hrvatska strana drži da je medijacija prihvatljiva ako ne utječe na arbitražne postupke koji su u tijeku.

Jutarnji list piše da je nedavno dovršen nalaz inozemnih stručnjaka, napravljen za potrebe Arbitražnog međunarodnog suda UN-a u Ženevi, pred kojim Hrvatska traži proglašavanje ništetnima koruptivnih ugovora s MOL-om. To vještačenje navodno u potpunosti potvrđuje hrvatske teze da MOL ne ispunjava svoje obaveze, te da je MOL-ova dominacija u Ini neprimjerena njegovom vlasničkom udjelu, kao i to da Hrvatska usprkos znatnom vlasničkom udjelu nema pravo glasa u upravljanju Inom.

Odvjetnički tim Vlade dovršio je prijedlog novog međudioničarskog ugovora prema kojem bi se tvrtkom upravljalo sukladno visini udjela. Svaka strana imenovala bi po tri predstavnika u Upravu, odluke bi se donosile konsenzusom a ukinuo bi se i postojeći zlatni glas predsjednika Uprave.

MINGO nastavlja s razmatranjem modela prema kojima bi Hrvatska mogla otkupiti MOL-ov udio u kompaniji, ali bez opterećivanja proračuna novim zaduživanjem, piše Jutarnji, navodeći da bi cijena MOL-ovog udjela mogla biti oko 1,5 milijardu eura.

Više na www.jutarnji.hr.