Hrvatska Vlada i SAD predlažu plutajući LNG terminal u Jadranu

ZAGREB – Američki izaslanik za pitanja energetike, Amos Hochstein i predstavnici Vlade Hrvatske, dogovorili su se da bi izgradnja plutajućeg LNG terminala bilo prijelazno rješenje do izgradnje kopnnenog terminala većeg kapaciteta predviđenog na otoku Krk.

U priopćenju Vlade, objavljenom poslije – kako hrvatski listovi naglašavaju „odvojenih“ – razgovora Hochsteina sa dvojicom vicepremijera Hrvatske, Tomislavom Karamarkom (HDZ) i Božom Petrovim (Most), pojašnjava se da bi plutajući LNG terminal bio osjetno jeftinija investicija, koja bi se mogla završiti u roku od dvije godine, umjesto pet koliko bi tražio terminal na Krku. Američka strana obećala je pomoć i u izgradnji plinskog transportnog sustava potrebnog za integraciju LNG terminala u postojeću mrežu Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Osnovni problem projetka LNG Krk je nepostojanje financijske konstrukcije, odnosno nalaženje investitora spremnih ući u ovaj financijski rizičan posao, iako je terminal uvršten u listu projekata od općeg interesa EU.Terminal-Omisalj-big

Energetika-net piše da je Hrvatska do sada izgubila godine razvijajući varijantu kopnenog terminala kapaciteta 6 mlrd. m3 plina godišnje. Plutajući terminal ili FSRU kapaciteta od 1 do 1,5 milijarde m3 mogao bi biti operativan već u roku od godinu i po do dvije, jer su s obzirom na manji kapacitet potrebni samo manji zahvati u plinskom transportnom sustavu, dodaje portal.

Takva varijanta znatno je optimalnija jer je višestruko jeftinija i lakše prati tržišne signale. Europa je preplavljena jeftinim ruskim plinom, a europski LNG terminali rade s prosječno 25% kapaciteta pa je ulazak u veliku investiciju u kopneni terminal rizičan i za investitore, a i za državu koja se upušta u izgradnju plinske infrastrukture koja bi mogla zjapiti prazna, konstatira portal.

Inače, Hochstein je prije Zagreba bio u Azerbajdžanu i Bugarskoj, u oba slučaja u misiji forsiranja izgradnje alternativnih pravaca snabdijevanja Europe, posebno regije jugoistočne Europe „ne-ruskim“ prirodnim plinom.