Hrvatska traži savjetnika za istraživanje ugljikovodika

Ministarstvo gospodarstva oglasilo je javni poziv za savjetnika, na kojeg bi se Ministarstvo gospodarstvo u periodu od 13 mjeseci moglo osloniti vezano za pripremu provođenja natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Posao je vrijedan  pet milijuna kuna uvećano za PDV, a natječaj je otvoren do kraja godine, a kandidati mogu biti gospodarstvenici koji imaju iskustva u pripremi i provedbi ovakvih javnih nadmetanja.

Ključno je iskustvo u međunarodnim poslovima izrade ekonomskih scenarija temeljno na procijenjenim rezervama ugljikovodika, kao i sposobnost usporedbe odabranih fiskalnih uvjeta s najboljim svjetskim praksama te analiza njihovog utjecaja na gospodarstvo, piše Poslovni dnevnik.

Savjetnik MINGO-a bio bi angažiran na pripremi natječajne dokumentacije i uvjeta natječaja za eksploataciju ugljikovodika, određivanju kriterija za evaluaciju ponuda i ugovora, ali i dozvola za bušenje. Konzultant će stručnost dokazivati uslugama izvršenima ove i prethodne četiri godine.

Paralelno teče proces snimanja podvodne 2-D seizmike, a ministar Vrdoljak u intervjuu magazinu Banka izjavio je da su za Spectrumove podatke zainteresirani mnogi. Exxon Mobil potpisao je predugovor za preuzimanje podataka za cijeli Jadran, dok su Total, ENI i Marathon Oil potpisali predugovore za dio podataka, s otvorenom opcijom da kupe još.

Ukupno je 50 tvrtki izrazilo interes za istraživanja u Jadranu. Takav interes zabilježen je na konferenciji u Londonu, gdje je Spectrum prezentirao petinu do sada prikupljenih podataka. “Imamo samo 12 bušotina u Jadranu, a Talijani ih imaju 189. U drugim projektima možda i mogu pogriješiti, ali u ovom – vjerujte mi – neću”, rekao je Vrdoljak.